Vegan, vegetar, anti-inflamatorisk, palæo.. det rager mig en rygende hat.
Ikke desto mindre har vi som familie været nød til at samle en hel del kostviden op.
For 5 år siden var min datter en undervægtig, konstant spisende pige på 14 som endu ikke var gået i pubertet...
Det viste sig ved et tilfælde at hun havde galoperende type-1 diabetes.
For 5 år siden havde jeg pels, birke, græs, og diverse førdevare -allergier samt astma, migræne og muskelsmerter
-og min mand havde også astma og konstant skinnebens sår fra psoreasis.
For 5 år siden levede vi efter vores læges foreskrifter: masser af frugt og grønt.
Vi drak hovedsagelig æblemost presset fra egne æbler og bagte de bedste og sprødeste grov-spelt-brød...
Det var bare ikke rigtigt for os at spise sådan...
I det første år efter min datters diagnose lærte vi en masse om at se på emballagen før vi købte mad, om at vælge produkter med lavt kulhydrat.
-og allervigtigst: At vælge LANGSOMME kulhydrater.
Siden da har vores liv været et andet.
Ja min datter har selfølgeligt stadig type-1, men hendes blodssukker og humør er stabilt nu.
Min astma og det meste af min allergi er borte, så jeg kan vælte rundt i haven og klappe alle de dyr jeg vil. Og vi har endda anskaffet en kat og 2 marsvin.
Min mands psoreasis er under kontrol, ingen skinnebenssår og kun let astma.
vores største problem er at lave specialkost til den yngste som er nødt til at spise ekstra kartofler og ris for at have noget at vokse på...
Hvad vi gør?
Ingen 'nem' sukker til hverdag Dette inkluderer _alle_ former (alle- oser, fruktose, sukrose, honninger, sirupper mv), juicer mv. Og især maltitoler som er en gemen sniger hvad -ose angår.
Sukker er et krydderi. Jeg er kommet frem til at opskrifter som bruger sukker (eller juice) skal have ca 20% sukker for at få smagen, derefter kan man erstatte med kunstig/sukrin/stevia sødt.
(sukrin gør sig faktisk bedre i citrus opskrifter end sukker).
Ingen 'hurtige' kulhydrater til hverdag. Udover sukker inkluderer det konprodukter som ikke er RUG (_og_ ikke er alt for raffineret), kartofler, sødekartofler, ris (også grove) og majsprodukter.
(en madvare kan godt være fuld af sunde ting men bestå af 'hurtige' kulhydrater)
Jeg bager 95% af vores brød selv i form af groft-surdejs-rugbrød
se evt. her.
Det er umuligt at købe sig til et brød som er lavt nok i kulhydrat og som kan holde blodsukker og maven i orden.
Dette brød holder sig frisk 7-10 dage i plasticpose på køkkenbordet og smager rigtig godt ristet derefter.
Vi drikker vand, danskvand og coop's-sukkerfri-appelsinsaftevand.
Vi spiser råkoster (men uden tørret/frisk frugt),
Vi spiser ovn-rødder, ovn-grønne-bønner, ovn-rosenkål,
soya og shiritake-pasta (som udemærket kan købes i asiatiske butikker),
Bønner, kikærter og linser,
Blomkåls og rodfrugt -mos (med en smule kikærtemel i så det ikke bliver for vandet)
Legerer sovsen med kikærtemel og æggeblommer
Laver pandekager på rugmel (men mælk og mel kan med fordel blandes om morgenen og stå i køleskabet og så et par ekstra æg).
Vi sparer _ikke_ på protein og fedt.
VI SYNDER HELT VILDT -hver fredag, no holds barred. Chips, kage, hvidløgsflutes og lørdag spiser vi rester....
men vi har _ikke_ et lager af -snacks- som kan friste på hverdage.
-og vores madbudget er faktisk lavere end før,
selvom - ja vi skal bruge længere til på at tilberede, groft rugmel og diverse bønnepasta og -meler skal generelt bruge længere tid ved lavere varme.